Kijk uit voor nep-SaaS

U bevindt zich in een ondoordringbaar en onoverzichtelijk oerwoud van IT-diensten. Met de komst van de cloud heeft de IT-branche weer nieuwe mogelijkheden om applicaties aan te bieden. De cloud is een Game Changer: het zet de IT-wereld op zijn kop.

Dat biedt mogelijkheden voor u, maar ook risico’s. Iedereen wil een graantje mee pikken, dus het aanbod van clouddiensten is enorm. Dit geeft u veel keuze. Te veel keuze. Wij willen u graag helpen in het oerwoud van IT-diensten.

Whatever as a Service (WaaS)

De trend is om veel bestaande IT-oplossingen aan te bieden as a Service: SaaS (Software), IaaS (Infrastructure), PaaS (Platform) of BPaaS (Business Process). Het maakt niet uit wát. Wij zeggen: WaaS, Whatever as a Service. Een van de nieuwe scheuten in het oerwoud is SaaS: Software as a Service. Grote kans dat u er al één aangeboden hebt gekregen. Maar wees gewaarschuwd: er zijn nep-SaaS-oplossingen in omloop. Oplossingen die het label SaaS krijgen, maar helemaal niet voldoen aan de definitie van SaaS.

Wat is een nep-SaaS?

Om te bepalen wat een nep-SaaS is, moeten we eerst bepalen wat de karakteristieken zijn van SaaS-oplossingen. SaaS staat synoniem voor flexibel (betalen voor wat je afneemt), overal toegankelijk (we hebben genoeg aan een Internet verbinding) en voor gestandaardiseerd (je krijgt de functionaliteit die de leverancier biedt).

Oordeel zelf

Met deze karakteristieken kunt u eenvoudig bepalen of de aangeboden SaaS-oplossing een echte is of niet. Voorbeeld: als u bij de oplossing  een meerjarig contract moet afsluiten is het geen SaaS. Als u voor elke update apart betaalt ook niet. Dan heeft u te maken met een nep-SaaS-oplossing.

Houd SaaS puur

Ik pleit ervoor om SaaS puur te houden. Oplossingen die niet voldoen aan de SaaS-kenmerken moeten geen SaaS heten. Het zijn oplossingen met een alternatieve wijze van financiering maar hebben niks met de cloud te maken. Maar het draait om u en uw bedrijfsprocessen. Om het voor u overzichtelijk te houden moet SaaS daadwerkelijk SaaS blijven.

Is nep dan fout?

Ben ik dan tegen oplossingen die geen echte SaaS zijn? Het antwoord is nee. Ik vind het goed dat leveranciers oplossingen bieden. Oplossingen met meerjarige contracten, oplossingen waarbij u apart voor updates betaalt of oplossingen waarbij u apart voor beheer en onderhoud betaalt. De belangrijkste kanttekening die ik wil plaatsen: noem het geen SaaS.  Het moet voor u overzichtelijk moet blijven. De cloud is een Game Changer, maar speel niet vals!