Van API’s tot ecosystemen, wederzijdse waarde creatie

Van API’s tot ecosystemen, wederzijdse waarde creatie

Application Programming Interfaces (API’s) zorgen ervoor dat de digitale samenleving en het digitale bedrijfsleven digital kunnen (samen)werken. Ze verbinden mensen, bedrijven en dingen (IoT). Ze maken nieuwe digitale producten en bedrijfsmodellen voor services mogelijk en creëren nieuwe zakelijke kanalen.

API’s veranderen de interface van jouw bedrijf. Het bedrijf wordt als het ware een digitaal platform die makkelijk aangekoppeld kan worden aan andere diensten. Deze laagdrempeligheid zorgt ervoor dat er makkelijker, ten opzichte van jouw concurrent, zaken met jou gedaan kan worden. Kortom een frictieloze ervaring. Daarnaast faciliteert het nieuwe product- en dienstcombinaties die zorgen voor nieuwe inkomsten.

Mooie voorbeelden van bedrijven die API’s actief in zetten zijn: Philips Hue, Bunq bank, Twitter.

Dit betekent echter niet dat er eerst met de ontwikkeling van API’s begonnen moet worden. API’s zijn namelijk niet de enige manier om een platform en een ecosysteem te creëren. Sommige bedrijven beginnen eerst met de ontwikkeling van een platform en gaan vervolgens stapsgewijs API’s ontwikkelen en beschikbaar stellen. Het beschikbaar stellen gaat vaak met behulp van experimenten om te onderzoeken hoe het platform zal werken met een focus op co-creatie met partners in het ecosysteem.

“Digitale strategieën gaan over het zoeken naar nieuwe ‘zakelijke momenten’, die uw bedrijf ten goede kunnen komen, maar die momenteel niet worden aangepakt”

Starten met API’s is starten met een ontwikkelaarsportal

Om goed van start te gaan met API’s is het gebruik van een ontwikkelaarsportal essentieel. Deze ontwikkelaarsportalen vormen vaak een onderdeel van commercieel beschikbare API-beheer omgevingen. API’s die beschikbaar gesteld worden via een ontwikkelaarsportal hebben over het algemeen:

  • Een standaard set met documentatie
  • Een beschrijving van het gebruikte gegevensmodel
  • Enkele voorbeeldcode en voorbeeld data voor gebruik van de API (vb.sandbox)
  • Een beschrijving van de gebruiksbeperkingen, prestaties, latency en eventuele kosten
  • De ontwikkelaarsportal biedt ook mogelijkheden om controle te houden over wie de API kan/mag gebruiken. Je kan als het ware API’s zichtbaar maken en onzichtbaar. Deze laatste optie is een belangrijke functie wanneer API’s gevoelige of persoonlijke gegevens retourneren.

Een ontwikkelaarsportal is dus ongelooflijk belangrijk voor de API-economie en dus voor het bouwen van een ecosysteem.

Maar stel dat je dat allemaal doet: je ontwikkelaarsportaal is ingericht, ontwikkelaars gebruiken jouw API’s in hun apps en stellen deze ter beschikking aan gebruikers. Heb je dan ook een ecosysteem of alleen nog maar toegang tot de API-economie?

Het begin van de reis naar de ontwikkeling van een ecosysteem

Als je begonnen bent met de ontwikkelaarsportal heb je een API-productmanager die alle API’s netjes heeft ingedeeld op de ontwikkelaarsportal en gebruikt het om naar ontwikkelaars te luisteren, hun behoeften bij te houden, de ontwikkeling van de API’s te bepalen en de onderliggende digitale strategie onder controle te houden.

Dit mag je nog niet een ecosysteem noemen, daar is meer voor nodig dan een setje API’s. Je eigen ontwikkelaars/managers die de digitale strategieën moeten laten uitkomen hebben ook ‘onderdelen’ nodig voor hun applicaties, denk aan algoritmen, event handlers, microservices en andere programmeerbare ‘onderdelen’.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf die bovengenoemde heeft geïmplementeerd en ook maximaal gebruik maakt van co-create is de digitale bankdochter MoneYou van ABN Amro. (https://create.moneyou.nl). MoneYou betrekt heel actief klanten om mee te denken over alles wat MoneYou doet.

API-programma’s

Digitale strategieën zouden API-programma’s moeten aansturen en API’s moeten worden ontworpen op basis van de behoeften van applicaties die de API’s gebruikt. Zoals al aangegeven is er een cruciale rol voor de API-productmanager. De API-productmanager zal samen kijken naar de behoeften van elke ontwikkelaar die zijn API gebruikt. Dit zal leiden tot het stellen van de juiste prioriteiten van de backlog en wellicht tot totaal iets nieuws.

Bij het bouwen van digitale platforms en ecosystemen zullen API-productmanagers verder gaan dan API’s ontwikkelen. Er kunnen bedrijven zijn die innoveren bovenop de API’s, of een zakenpartner die nieuwe diensten/producten toevoegt.

Wederzijdse waarde creatie: Hackathons

De creatie van wederzijdse waarde kan gefaciliteerd worden middels Hackathons. Hackathons zijn geweldige hulpmiddelen om nieuwe ideeën te testen. Hackathons zijn een zeer belangrijk onderdeel van elk API-programma en zijn essentieel voor het maken van ecosystemen. Hackathons kunnen een ‘enabler’ zijn om een ecosysteem daadwerkelijk succesvol te maken.